in

Kulturni centar Vršac obogatio izlagačku praksu novim programima

Organizator programa u KC Vršac Nada Grozdanić za sajt RTV-a kaže: „Kako je jedan od osnovnih ciljeva u radu KC Vršac, približiti kulturu – umetnost publici, i zato smo angažovali sve svoje kapacitete kako bi ona i došla do većeg broja ljudi (publike)”.

U prethodnom periodu Kulturni centar Vršac obogatio je svoju izlagačku praksu novim programima. Pokrenuti su programi: 3D galerija, Javno vođenje kroz izložbu i Galerija u izlogu.

3D GALERIJA – platforma u kojoj se prikzuju radovi određenog umetnika u virtualnom prostoru. Ovaj model izlaganja omogućava umetniku da predstavi desetak svojih radova, a publici da se kreće kroz virtualni prostor, na jedan novi način učestvuje u izložbi i ujedno se upozna sa stvaralaštvom određenog umetnika. U 3D galeriji svoje radove su predstavili: Ivana Živić, Mila Gvaldioli, Biserka Petrović, Tamara Žderić, Edit Glavurtić, Damjan Kovačević, Vladimir Milanović, Maja Milovanović, Sadko Hadžihasanović,Javor Rašajski….

kc, vrsac

„Ovaj program ima izuzetnu posetu i omgućava izlaganje umetničkih dela zaobilazeći realne troškove, koji prate realne postavke izložbi ali takođe i konzumiranje umetnosti a popštovanje epidemioloških mera. Nedostaje efekat fizičkog stajanja pred umeničkim delom, ali i ovaj(nametnutnuti) oblik, koliko toliko predstavlja autore i otvara bazu za vremena kada budemo mogli da organizujemo izložbe u realnom prostoru”, kaže Grozdanićeva.

img, 20210326, 100240

JAVNO VOĐENjE KROZ IZLOŽBU – ovaj program prati 3D galeriju i podrazumeva on line vođenje kroz izložbu uz analizu dela određenih istoričara umetnosti. Zapažena je izložba „Aproprijacije Vladimira Milanovića“, koju je vodila istoričar umetnosti Slavica Obradinović. Ovaj program imao je dobru posetu uz aktivno učešče publike. U vremena van pandemije, biće samo program plus, koji će programe KC Vršac približiti široj publici.

Vođenje kroz izložbu Aproprijacije Vladimira Milanovića, možete pogledati na sajtu KC Vršac. 

img, 20210326, 100250

Program koji je privukao posebnu pažnju u Vršcu je izlaganje slika istaknutih vršačkih slikara i umetnika u izlozima Doma vojske u Vršcu. GALERIJA U IZLOGU – ovo je program koji postoji kao ideja i pre ove pandemijske krize, kaže Nada Grozdanić i nastavlja: No sada je u svojoj realizaciji pronašla i svoj pravi smisao i ispunila svoj cilj. Izlozi nekadašnjeg Doma vojske, koji se nalaze u samoj pešačkoj zoni, iskorišćeni su kao novi izlagački prostor. Izloženi radovi (odabrani i samo nekoliko njih, koliko prostor dozvoljava) ovim načinom izlaganja dostupniji su publici i pokazao se kao veoma primećen, inovativan u svom konceptu, ujedno i kao dobar model kako približiti umetnost što večem proju publike, što nam je oduvek i bio cilj. U ovom kontekstu postoji i taj fizički kontekst stajanja ispred umetničkog dela (u malo izmenjenim okolnostima) i njen doživljaj u realnom prostoru. Poseta ovom programu je odlična. Do sada su svoje slike i radove u ovoj galeriji izložili: Tomislav Suhecki, Vasa Milekić, Aleksandar Bogdanović, Dijana Petrović, Đura Pavkov, Filip Daćevac, Zlatomir Kopil…

Pandemija virusom kovid-19 bitno je uticala na dosadašnji model rada ali isto tako i motivisao uposlene u KC Vršac, da u kreativnom i inovativnom smislu, obavljaju svoju osnovnu delatnost. Suština je da se nije odustalo od kulture, izlagačke prakse, samo se prilagodilo okolnostima, u veri da će kada se sve ovo završi, biti dobra baza za neke nove programe i aktivnosti.