in

Mehanizam “Građanska stolica” po prvi put pokrenut u Bečeju

Do sada je svaki zainteresovan građanin imao pravo da prisustvuje sednici, ali potpisivanjem deklaracije, krajem prošle godine, omogućeno je građanima da apliciraju i dobiju pravo i da se u tri minuta i obrate odbornicima. Ovu mogućnost prva je iskoristila Gordana Adamov. Dragan Tošić, predsednik opštine Bečej, kaže da je zadovoljan što su građani počeli da se javljaju i da je to od izuzetnog značaja za brže i efikasnije rešavanje problema .

“Sad imamo tu građansku stolicu koja je veoma zanimljiva ja sam siguran, da će to baš doprineti da građani mogu slobodnije da razgovaraju i da shvate ovu skupštinu kao da je neki njihov dom, a jeste svakako jer su tu predstavnici onih stranaka koji su izabrani na izborima, ali mi želimo i dalje da to proširimo da sa svima komuniciramo”, kaže  Tošić.

Gordana Adamov, je prva građanka koja je iskoristila svoje pravo i obratila se odbornicima na temu Pravilnika o naknadi štete od napada pasa lutalica. Ona nam je i rekla kako teče postupak prijave i da joj je bila čast što je dobila ovakvu priliku.

“Postoji formular za prijavu na sajtu opštine Bečej koji svaki građanin može da popuni i taj formular se šalje na određenu imejl adresu, čini mi se građanska stolica net i tako se prijavljuje na mehanizam i onda komisija donosi odluku da li u odnosu na obrazloženje koje svaki građanin mora da napiše, on može da prisustvuje skupštini i da se obraća odbornicima na određenu temu , tačno se naglasi po kojoj tački dnevnog reda se govori i to je to čini mi se”, kaže Gordana Adamov korisnica mehanizma “Građanska stolica”.

Na jednoj sednici pravo da se obrati odbornicima može dobiti najviše tri građanina. O njihovom izlaganju, odbornici nemaju pravo da donesu odluku, a na neka postavljena pitanja, građani mogu odgovor dobiti i pisanim putem rekao je Igor Kiš predsednik SO Bečej.

“Izvestioc te tačke dnevnog reda može u tom momentu, da podnesu na osnovu njenog ili izlaganja građanina , da podnese amandman , ali građanin sam po sebi ne odlučuje, nego samo izlaže mišljenje , ali to ja mislim da je to veoma dragoceno”, dodaje Kiš.

Inače, u opštini Bečej, realizuje se i projekat, budžet po meri građana, a mehanizmom građanska stolica, svakako se pokazuje da su važni mišljenje i stav svakog žitelja.