in

Nepovoljna epidemijska situacija u Kikindi

KIKINDA –

U kikindskoj Bolnici trenutno je hospitalizovano 49 kovid pozitivnih pacijenata, od kojih je troje na respiratoru. Najmlađi pacijent je 28-godišnja porodilja, dok najstariji ima 87 godina. Situacija se pogoršava i u febrilnoj ambulanti te zdravstvene ustanove, gde se povećava broj pregleda na dnevnom nivou. Pored povećanja broja obolelih, jedan od gorućih problema Bolnice u Kikindi je i nedostatak kadra, budući da trenutno u toj ustanovi nema infektologa.

“U Kikindi je trenutno aktivno 727 slučaja zaraze, a u Opštoj bolnici u tom gradu sada je najteža situacija od početka epidemije. Broj pregleda u Febrilnoj ambulanti na dnevnom nivou veći je od 35, dok je u samoj ustanovi hospitalizovano 49 pacijenata”, priča dr Mirko Stojisavljević, direktor Opšte bolnice “Kikinda”.

“Tri pacijenta su intubirana i nalaze se na respiratoru, a najverovatnije će biti intubiran još jedan pacijent star 74 godine, jer je u dosta teškom stanju. Ostali pacijenti imaju 43, 44 i 65 godina. Pacijent od 65 godina ima i komorbiditete, srčani bolesnik je i dijabetičar, ostala dva nemaju,” kaže dr Stojisavljević.

Ostali pacijenti u kikindskoj Bolnici su u stabilnom stanju. Najstariji pacijent ima 87, dok je najmlađi 28-godišnja žena, koja je nedavno porođena carskim rezom. Bolnica u Kikindi, pored povećanja broja pacijenata, ima i kadrovskih problema, jer već neko vreme radi bez infektologa.

“Jedan infektolog je otišao u penziju, a drugi je na bolovanju i ne znamo kada i da li će se vratiti. Mi praktično radimo bez infektologa. Imenovao sam dr Marčetu za načelnicu. Dr Marčeta je internista, radi od početka epidemije i trenutno je načelnik Infektivnog odeljenja”, dodaje dr Stojisavljević.

Zbog pogoršanja situacije, na Hirurškom odeljenju privremeno se obustavljaju operacije svih pacijenata, izuzev urgentnih stanja i maligniteta. Ostale ambulante nastaviće da primaju pacijente.