in

Pančevo: Grad pomaže opremanje svojih srednjih škola

Ekonomsko trgovinsku školu Paja Marganović u Pančevu pohađa oko 750 đaka. Oni biraju četvorogodišnji ili trogodišnji smer iz dva područja rada: Ekonomija, pravo, administracija i Trgovina, ugostiteljstvo, turizam.

Trenutno škola ima sedam obrazovnih smerova, kaže Direktor Nebojša Popovski.

“Ove godine u planu su nam još dva smera. Jedan bi išao po dualu: kuvari i konobari gde bismo pokušali da izađemo na tržište, da se osavremenimo. I uveli bismo još jedan novi smer – Finansijski administrator – gde bi pokušali da osavremenimo decu za novo područje rada”, kaže direktor Popovski za RTV.

Ovo je jedna od pančevačkih srednjih škola gde je prošle godine najviše ulagano u infrastrukturu i opremanje kabineta za praktičnu nastavu .

To je deo lokalnog akcionog plana zapošljavanja koji sprovodi grad Pančevo radi unapređenja konkurentnosti srednjih škola.

Osavremenjavanjem praktične nastave stvaraju se bolji uslovi za dualno obrazovanje i veće šanse za zapošljavanje.

Grad je izdvojio 250 hiljada dinara za opremanje kabineta za kuvare, poslastričare i konobare kaže Milenko Čučković, član Gradskog veća zadužen za rad, zapošljavanje i socijalna pitanja.

“U okviru Lokalnog akcionog plana zapošljavanja u prošloj godini sproveli smo sedam mera i grad je za tu namenu opredelio 14 miliona 486 hiljada dinara. Cilj nam je da smanjimo nezaposelenost, osim toga hoćemo da unapredimo školstvo. I druge škole koje prošle godine nisu dobile sredstva mogu se nadati sredstvima za unapređenje praktične nastave, a samim tim unapređujemo dualno obrazovanje”, objašnjava Čučković.

Učenicima će ulaganja u opremu svakako olakšati praktičnu nastavu .

Opremljeniji kabineti i redovna praksa u ugostiteljskim objektima pomoći će im da ostvare još bolje rezultate na takmičenjima na kojima su i do sada bili prilično uspešni.