in

Pančevo: Ugovori za kupovinu 15 seoskih kuća izbeglima iz BiH i Hrvatske

Milena Čiser izbegla je u Srbiju u akciji Oluja sa majkom i sestrom. Poslednjih godina živi u Omoljici. Sada je konačno dobila svoj krov nad glavom u naselju Topola.

“Za mene je ovo ostvarenje životnog sna. Vrednost kuće je 9 i po hiljada evra. Dobićemo i građevinski materijal u vrednosti 1500 evra za renoviranje. Očekujem da ću se useliti do kraja juna“, kaže Milena Čiser.

Ugovore za kupovinu seoskih kuća sa okućnicom dobilo je 15 izbegličkih porodica u okviru Regionalnog stambenog programa.

Zahvaljujući ovom projektu do sada je useljeno više od 5 hiljada i 500 porodica .Podeljeno im je oko 1500 stambenih jedinica, seoske i montažne kuće paketi građevinskog materijala.

“Projekat predviđa da obezbedimo krov nad glavom za oko 7 hiljada i 600 porodica što bi trebalo biti ztavršeno sledeće godine.Srbija je kroz svoj budžet obezbedila podršku za još 11 hiljada što znači da ćemo mi na ovaj način imati zbrinuto oko 18 hiljada porodica“, napominje komesar za izbeglice i migracije Republike Srbije Vladimir Cucić.

U ovaj posao uključeno je 126 lokalnih samouprava a Pančevo je jedan od gradova gde je do sada najviše urađeno.

“Mi smo do sada za 32 seoske kuće, 25 domaćinstava i više od 290 stambenih jedinica podelili ugovore u saradnji sa EU, donatorima i Komesarijatom za izbeglice. Podelili smo i veliki broj paketa građevinskog materijala“, kaže gradonačelnik Pančeva Aleksandar Stevanović.

Najavljeno je da će uskoro izbeglicama na području Pančeva biti dodeljeno 9 stambenih jedinica u selu Glogonj kao i 40 stanova u naselju Strelište. planu je izgradnja još jednog objekta u ovom naselju za 36 porodica koje bi trebalo da budu useljene do sredine sledeće godine.