in

Povećan obim posla Višeg suda u Novom Sadu prošle godine, građani najviše tužili banke

Godina 2020-ta bila je teška i za pravosudne organe. U Višem sudu u Novom Sadu u prošloj godini primljeno je 5.000 predmeta više nego u 2019-oj, a broj rešenih slučajeva je gotovo isti, što dovoljno govori o efikasnosti suda uprkos epidemiji i vanrednom stanju.

Kada je reč o građanskom odeljenju suda, izdavajamo podatke da je povećan broj tužbi protiv banaka radi naplate troškova obrade kredita, kao i to da da su gotovo sve pritužbe stranaka bile neosnovane.

Stupanjem na snagu Zakona o utvrđivanju činjenica o statusu novorođene dece za koju se sumnja da su nestala iz porodilišta, proširena je nadležnost Višeg suda.

“106 predmeta je primljeno koji se odnose na predmete, kolokvijalno nazvane „nestale bebe“ i ti predmeti su u radu u sudu. Prema posebnom Zakonu, sudije postupaju, traže podatke od institucija i pojedinaca koji te podatke imaju i na osnovu tih podataka i eventualno održanog ročišta će donositi odluku u nekom narednom period”, rekao je Miroslav Alimpić, predsednik Višeg suda u Novom Sadu.

Inače, proizvodnja i prodaja narkotika prednjači u strukturi krivičnih dela, a zabrinjava veliki broj teških dela, kao što su ubistva.

Uslovima rada i efikasnosti ne samo Višeg, nego i ostalih sudova doprineće nova zgrada u blizini postojeće, na uglu ulica Stražilovske i Maksima Gorkog. Pored toga, rekonstruisaće se velika sala Višeg suda, a u toku je i nabavka opreme kojom će se lakše otkrivati slučajevi unošenja oružja i eksplozivnih naprava u zgradu suda.