in

Promocija monografije i otvaranje izložbe plakata

Program počinje u 12 časova u Donjem foajeu scene “Jovan Đorđević” u Srpskom narodnom pozorištu, uz poštovanje svih zaštitnih mera (obavezno nošenje zaštitnih maski i poštovanje distance).

U programu učestvuju: dr Zoran Đerić, upravnik SNP-a; dr Smiljana Vlajić, direktor Kulturnog centra Vojvodine “Miloš Crnjanski”; dr Zdravko Mićanović, profesor dizajna u penziji; Vladimir Mitrović, viši kustos i urednik monografije i Radule Bošković, akademski slikar.

Izložbu otvara Aleksandar Milosavljević, teatrolog.

Deo ove izložbe biće postavljen u foajeu Kulturnog centra Vojvodine “Miloš Crnjanski”, Vojvode Putnika 2.

Monografiju Radula Boškovića “Umetnost plakata – Plakati Srpskog narodnog pozorišta 1981-2019” objavio je Kulturni centar Vojvodine “Miloš Crnjanski” u okviru svoje Izdavačke delatnosti 2020. godine.

“Višedecenijsko trajanje jednog autorskog potpisa na plakatima Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada (u daljem tekstu SNP), fenomen je koji i sam po sebi mora privući pažnju. Bez dileme u pitanju je kvalitet ᾽veziva᾽ koje omogućava ovako vredno pozorišno iskustvo, sa njim i širi i vidljivi doprinos kulturi jedne sredine, ali i šire. Argumente ovom više nego retkom iskustvu razložno je tražiti pre svega u samim plakatima – prepoznatljivom delu pozorišne kuće SNP-a, njegove drame, tako i opere i baleta. U tom izuzetno velikom opusu, koji zavređuje i daleko studioznije sagledavanje, ovim tekstom će biti zahvaćeni i delimično osvetljeni vizuelni elementi Boškovićevih plakata, načini njihovog pojedinačnog i međusobnog organizovanja, a onda i njihovog dejstva”, navodi se u recenziji Zdravka Mićanovića.