in

“Put smisla”, nova knjiga Natalije Ludoški (AUDIO)

Natalija Ludoški se u svojim knjigama ranije bavila ogledima i književnom kritikom Mladena Leskovca i Slobodana Jovanović, njeni sagovornici u emisijama radio Zrenjanina, devedesetih godina, bili su najznačajniji savemeni pisci.

U novoj knjizi naslovljenoj “Put smisla”, iščitava takozvanu graničnu književnost, putopise, memoare, biografije, esejistiku i prepisku srpske književnosti, od Laze Kostića do Uroša Predića, Stanislava Krakova do književnih eseja Svetlane Velmar Janković, portreta savremenika Jelene Skerlić Ćorović ili eseja Mika Demića ili Aleša Debeljaka.

Naslove bira subjektivno, slažući ih kao omiljene knjige sopstvene biblioteke, a o njima piše posvećeno i sa čitalačkom strašću.

Lepota Predićevih pisama, kaže Natalija Ludoški, sazdana je od iskrenosti osećanja, dubine misli, moralne čestitosti i retke plemenitosti karaktera.

“Mene je iz rubrike “Prepiska” posebno fascinirao tekst o pismima Uroša Predića i to jedan od ona dva lepa banatska promišljanja Natalije Ludoški, jedan o Urošu Prediću, koji samuje u Orlovatu, daleko od “svetske gužve” a na drugom mestu je tekst o romanu “Granice” Milorada Grujića, po meni, jedan od najboljih i najmaštovitijih srpskih prozaista u hibridizaciji žanrova”, smatra Dragana Todoreskov, književna istoričarka i kritičarka.

“Nataša često implicitno ali otvoreno izriče kritiku našeg doba tj. sveopšte banalizacije, populističke orijentacije” rekla je između ostalog, profesorka zrenjaninske gimnazije Lidija Čolić. 

“Uvek u žurbi ali beskrajno rasipni na digitalnim ekranima”, “Kultura u dubinu, a ne u širinu” ovo su samo neki od citata Ludoške.

O svom naslovu, Ludoški kaže: “Sabrani su uglavnom prikazi knjiga, te naslove nećete naći u izlozima knjižara ali oni, uvrenena sam, čuvaju određenu duhovnu vertikalu vrednosti koje su ugrađene u temelje naše kulture”. 

Knjigu “Put smisla, odabrane književne kritike” objavila je ove godine gradska biblioteka “Žarko Zrenjanin”.