in

Renovirana seoska biblioteka u Bašaidu koja raspolaže sa oko 5.000 knjiga

KIKINDA –

Jedina institucija kulture u Bašaidu, mesna biblioteka, sada se nalazi u novom, kompletno uređenom prostoru u samom centru sela, nadomak Kikinde. Pored rekonstrukcije, biblioteka je takođe premeštena u prizemlje, što omogućava svim meštanima, koji do sada nisu bili u mogućnosti, da koriste usluge te ustanove.

Meštani Bašaida imaju priliku da u kompletno rekonstruisanoj biblioteci pronađu osim knjiga, periodike i dnevne novine i časopise. Ono što je takođe važno jeste da se biblioteka sada nalazi u prizemlju, što omogućava svakome da koristi usluge te ustanove.

kikinda, fotografija, biblioteka, basaid

“Ogranak biblioteke je bio na spratu, nismo imali izbora, ali sada svako ima pristup našem objektu. Takođe, novi objekat ima ulaz i izlaz što zadovoljava najmodernije standarde”, kazala je Radmila Mirkonj, direktorica Narodne biblioteke ”Jovan Popović”.

Sredstvima Mesne zajednice Bašaid, uz podršku Grada Kikinde, radovi na uređenju biblioteke izvršeni su uprkos brojnim problemima koji su nastali tokom prethodne godine.

“Dugogodišnji problem smo imali sa bibliotekom. Nalazila se na spratu, postojala je mogućnost da propadne, a osobe sa invaliditetom nisu mogle da dođu do objekta. Sada smo problem rešili, a objekat smo rekonstruisali”, dodaje Bojan Mikalački, predsednik Mesne zajednice Bašaid.

Gradska uprava u Kikindi upoznata je sa situacijom u svim seoskim bibliotekama, tako da će se na tome raditi u narednom periodu, utvrđujući prioritete.

kikinda, fotografija, biblioteka, ki, 2, basaid

“Sada nam je prioritet bila mesna biblioteka u Bašaidu i veoma mi je drago što smo konačno dobili lep i funkcionalan prostor jer biblioteka u Bašaidu ima lepu i dugu tradiciju i veoma mi je drago što će moći da nastavi svoj rad”, dodala je Milena Živkov, članica Gradskog veća zadužena za kulturu i obrazovanje.

Seoska biblioteka u Bašaidu raspolaže sa oko 5.000 knjiga.