in

U Mokrinu pri kraju sadnja vetrozaštitnog pojasa, u planu još jedan

Periferija Mokrina, sela na severu Banata, nedaleko od Kikinde, dobiće novi vetrozaštitni pojas površine 14 hektara. Na potezu od sela ka obližnjem Padeju, biće zasađeno 15.500 sadnica hrasta, a posao je poveren rasadniku “Vikumak” iz Iđoša.

“Na potezu vetrozaštitnog pojasa od Mokrina prema Padeju sade se sadnice hrasta lužnjaka, tako da bih apelovao na meštane Mokrina posebno na one koji vode stoku na ispašu, ali i na one koji izvode radove sa mehanizacijom, da posebu pažnju obrate na ove sadnice i da ih sačuvaju,” kaže Radivoj Lagundžin, vlasnik rasadnika “Vikumak”.

Vremenske prilike odgovaraju sadnicama, tako da posao sadnje može da se odvija bez većih problema. Temperaturna kolebanja nisu u velikoj meri pokrenula vegetaciju. Pojas će predstavljati odličnu zaštitu domaćinstava od severnih vetrova, a stvoriće se i novi ekosistem na tom području.

“Prvenstveni cilj podizanja ovog pojasa jeste da se domaćinstva zaštite od hladnih severnih vetrova, ali i da bi se sprečila eolska erozija jer ovaj teren nema šuma u okolini i vetar vrlo lako odnosi plodni soj zemljišta sa njiva’’, dodaje Lagundžin.

Preduzeće kojem je pripao posao sadnje obavezuje se da će dve godine sadnice i održavati. Ova obaveza pratiće sve buduće firme koje budu dobijale poslove sadnje sadnica.

“Sredstva za vetrozaštitni pojas dobijena su od Ministarstva za zaštitu životne sredine u iznosu od 12 miliona i 400 hiljada dinara i moram da naglasim da nas resorno ministarstvo podržava kako ove tako i prethodnih godina’’, kaže Stevan Iličić, član Gradskog veća za zaštitu životne sredine.

Za ovu godinu u Gradskoj upravi Kikinda planiraju je da se, između ostalog, konkuriše za vetrozaštitni pojas od Mokrina do fazanerije Mlaka, u kom bi bilo posađeno dodatnih 9.000 sadnica.