in

Uklanjanje divljih deponija u okolini Subotice

Zaposleni u Javno-komunalnom preduzeću „Čistoća i zelenilo” uklonili su pre nekoliko dana, uz pomoć mehanizacije, jednu od problematičnih deponija na teritoriji Subotice, na potezu između Starog Žednika i Đurđina, koja je već duže vreme predstavljala značajan ekološki problem za dva pomenuta naselja. Prostor je u potpunosti očišćen od kabastog otpada, ostataka uginulih životinja i drugog smeća, koje je predstavljalo potencijalni izvor zaraze.

„Zaista su velika sredstva uložena za ovakva saniranja, i mislimo da je to nepotrebno. Ta sredstva mogu da se ulože u mnogo pametnije stvari. Ono što je potrebno istaći, jeste da imamo izuzetno dobru saradnju sa mesnim zajednicama. Nažalost, ta saradnja se odnosi na period kada se pokaže da je divlja deponija već aktivna. Ovoga puta zaista apelujem na sve sugrađane, da razmisle prilikom iznošenja smeća, jer svima nama je cilj da živimo u lepo uređenom okruženju, u svom selu, u svom gradu, u svojoj Srbiji”, ističe Marko Marić, pomoćnik gradonačelnika Subotice zadužen za komunalnu oblast.

Kako je istakao pomoćnik gradonačelnika, uklanjanje divljih deponija na teritoriji Subotice se nastavlja. Taj posao međutim ima smisla samo onda ako građani prestanu da iznose svoje smeće na te lokacije. Da podsetimo, u Subotici je pre nekoliko dana počela Prolećna akcija odnošenje kabastog otpada iz domaćinstava, i ta akcija već tradicionalno počinje u prigradskim mesnim zajednicama.