in

Urušavanje stanova u Novom Sadu – tri godine bez krova nad glavom

Milijana Čudić kaže da je zbog investitora, koji je kopanje temelja počeo bez građevinske dozvole, već tri godine podstanar, a da je zbog selidbe i trauma, morala da napusti i posao.

“Nekom srušiš dom, da možeš da ga ubiješ, da ubiješ dete, da ubiješ mene, i da se praviš kao da se ništa nije desilo, da nastaviš gradnju luksuznih stanova, da uopšte ne pitaš ni kako ti ljudi žive”, rezignirana je vlasnica urušenog stana, Milijana Čudić.

Čudićeva se pita gde je vlast i kako takav investitor uopšte može da dobije dozvolu.

Veru u pravdu izgubili su svi stanari jer se suđenje odlaže u nedogled. Iako su uspeli u jednom, od više sporova, da sud zabrani nastavak radova, gradska uprava za urbanizam dozvolila je investitoru da zida višespratnicu.

Advokatica vlasnika urušenih stanova Tanja Arsić ističe da oštećeni građani imaju legitimna očekivanja da će ta zabrana biti neko obezbeđenje njihovog prava. “Vidimo da investitor u Dositejevoj 9, zida, i da je došao do drugog sprata, znači njima izmiče iz ruku ovo obezbeđenje”, dodaje Arsićeva.

Prema njenim rečima, time je učinjen presedan i gradska uprava je tim aktom legalizovala nelegalnu gradnju.

Objašnjene za ovu odluku gradskih vlasti, nakon više pokušaja, RTS nije uspeo da dobije.

stanari, dositejeva, novi, sad, prijem, gradonacelnik, kekic

Šta je investitor ponudio

Investitor je jedino ponudio da obnovi porušeni deo, iako je građevinska inspekcija kompletan objekat zatvorila kao nebezbedan.

Advokat investitora kaže da postoji mogućnost da se zgrada urušila, jer je bila stara i od lošeg materijala, a da dogovor stopiraju stanari koji zahtevaju bankarske garancije, koje investitor ne može dati.

“Ono što smo mi predložili stanarima, jeste da im, umesto bankarske garancije damo hipoteku na stanovima u zgradi koju zidamo, i da to bude realno sredstvo obezbeđenja, naravno u vrednosti izgradnje njihovog objekta”, kaže advokat investitora “Astra plan”,Strahinja Selaković.

Na svakih pola godine, ove porodice dokazuju da su ostale bez doma, kako bi podigle pomoć grada od 110 hiljada dinara, da plate kiriju za šest meseci. Kao podstanari, danas bespomoćno posmatraju kako se na njihove urušene domove naslanja zgrada u kojoj se prodaju luksuzni stanovi.