in

Uz pomoć Pokrajine, poljoprivrednici opremili gazdinstva

“Savremena ratarska proizvodnja ne može bez navodnjavanja, ali smo se zbog finansijskih mogućnosti prvo odlučili za kupovinu cisterne, koja bi nam pomogla u sušnim godinama da pospešimo nicanje i aktivaciju preparata”, kaže Danijela Sekulić

Prikupiti potrebnu dokumentaciju nije bilo komplikovano.

“Sama sam pisala, baš onako kako sam vama sada rekla. To je namena cisterne i to sam navela u prijavi na konkurs. Ništa nije bilo komplikovano. Mislim da svako može prikupiti dokumentaciju i prijaviti se. Prvo smo uzeli predračun, prošli smo na konkursu i onda je krenula realizacija investicije. Naša investicija bila je oko 1,2 miliona dinara, a povraćaj je iznosio oko 770.000, što je oko 60 odsto”, kaže Danijela.

Goran Milosvaljević iz Kljajićeva bavi se proizvodno povrća i rasada u plastenicima. Pod plastenicima je 500 kvadrata, a jedan o tri plastenika koliko ima kupljen je uz pomoć sredstava Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu. Kaže bilo potrebno dopunjavati dokumentaciju, ali je sama realizacija išla brzo.

“Početkom marta sam podneo zahtev, a u maju su već isplaćena sredstva. Plastenik je koštao 210.000 dinara, a povraćaj je bio 126.000, što je 60 odsto vrednosti investicije “, kaže Goran.

Goran, koji celokupnu proizvodnju proda na pijacama u Somboru i Kljajićevu, kaže da je povraćaj sredstava koji je dobio značaja ušteda za njegovo gazdinstvo.

“Značilo mi je jer je uz novac koji mi je vraćen plastenik koštao manje nego da sam ga sam pravio. Što se tiče planova za dalje, imam prostora za širenje na drugoj lokaciji i kada budem planirao nove plastenike naravno da ću ponovo učestvovati na konkursu”, kaže Goran.

Porodica Sekulić prošla je u na IPARD-ovom konkursu za kupovinu traktora, a namera im je da se ponovo prijave na konkurs Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivrednu.

“Odgovaraju nam ovi konkursi jer se ide na predračun, pa ukoliko ne prođemo na konkursu nismo obavezni i kupiti ono za šta smo tražili sredstva. Sada razmišljamo da na konkursu Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu tražimo povraćaj dela sredstava za kupovinu prikolica”, kaže Danijela.

Opremanje hladnjača, protivgradna zaštita, opremanje farmi, navodnjavanje, plastenici deo su proizvodnje za koju su poljoprivrednici na teritoriji Grada Sombora tokom prošle godine dobili sredstva iz Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu.