in

Užar iz Kikinde čuva tradiciju

“Pošto se mladi danas retko bave poljoprivredom, beže svi, svi su za kompjuterom, ja sam rešio da se bavim ovim zanatom. Odrastao sam pored stoke, imali smo nekad i konje i onda, uz to smo išli kod starijih majstora i pravili sve to što nam treba. A sve se to pravi ručno,” kaže Darko Varga, užar iz Kikinde.

Tako je i Darko, učeći od starih majstora, i sam postao majstor svog zanata.

“Najteže mi je bilo da savladam jedan čvor za kravlje ulare. Trebalo mi je šest meseci da ga savladam, kaže Varga.

Nekada od konoplje i kudelje, a danas najčešće od veštačkih materijala, pletu se niti užadi, pajvani, ali i mreža za koš, ljujaška. I tako već deset godina. Može li se od tog zanata živeti:

“Može se preživeti. Ne može se nešto preterano lepo živeti, ali se može preživeti, samo zahteva mnogo rada. Sada je zbog pandemije teže, jer je otežana distribucija robe. Jer, ovo je roba vašarskog tipa, ali eto, snalazimo se,” dodaje Varga.

Podršku i pomoć Darko ima u životnoj saputnici Elviri. Nije uvek lako, ali to je njihov izbor. Ipak, ne retko moraju da objašnjavaju čime se zapravo bave:

“Kad nekom kažem da se bavimo užarstvom, one ne znaju šta je to, pa moramo da im objašnjavamo. I, uglavnom se čude, jer to je stari zanat i retko ko to danas radi,” kaže Elvira Silađi

Iako novo vreme donosi drugačiji način života i nameće druge potrebe, stari zanati zaslužuju posebnu pažnju i podršku. Posebno sada, kada je plasman proizvoda dodatno otežan.

uzar2

Uz sve probleme, Darko veruje u ono što radi.

“Ja mislim da je jako važno da sačuvamo tradiciju,” kaže Varga. Svojim zanatom, Darko Varga čini baš to – čuva tradiciju.