in

Veliko nevreme sa gradom pogodilo područje Srema, ispaljeno 838 protivgradnih raketa

Sneg u junu, ukratko bi bila današnja slika iz Donjih Petrovaca koje je oko podneva pogodilo strašno nevreme, kakvo meštani ne pamte da se dogodilo decenijama unazad.

Štetu su pretrpeli i meštani rumskog sela Klenak, gde je u ranim jutarnjim časovima pala takođe ogromna količina kiše, koja je bila praćena ledom i grmljavinom. Štete na usevima su očigledne. Najviše su stradali bostan, voće i ječam.

Povodom vremenskih neprilika delovao je i Radarski centar Fruška Gora, koji je jutros iznad Klenka ispalio desetak raketa, a više desetina raketa ispalio je Radarski centar u Valjevu, nezvanično saznaje Sremska televizija, dok je  oko podneva polje delovanja bilo mnogo šire odnosno na području Pećinaca i Rume i trajalo je oko tri sata. Nešto pre 14 časova delovanje je obustavljeno, a oblaci su se premestili prema jugu.

led, ruma

Nad Sremskom Mitrovicom, oko 12 časova spustio se jak pljusak, praćen grmljavinom.

Za područje čitavog Srema RHMZ je izdao narandžasti meteoalarm, sa upozorenjem da vremenske prilike mogu izazvati materijalnu štetu.

Nevreme sa gradom zahvatilo je danas i područje Bačke. 

Ispaljeno 838 protivgradnih raketa, nestabilno do utorka

Veoma moćnim olujno-gradonosnim oblacima koji su danas zahvatili veći deo Srbije prema našim procenama potencijalno je bilo ugroženo više od 1,1 milion hektara obradive površine, pa je sistem odbrane od grada dejstvovao u punom kapacitetu i do popodnevnih sati ispaljeno je 838 raketa, kaže direktor Republičkog hidrometeorološkog zavoda Jugoslav Nikolić.

On za Tanjug navodi da je dejstvovalo osam radarskih centara i to Bukulja, Bešnjaja, Petrovac na Mlavi, Užice, Sjenica, Kruševac, Kukavica i Fruška Gora, koji su preko mreže od 112 lansirnih stanica ispalili 838 raketa.

“Dejstvovalo se na mikrofizičkom planu i tako je sprečeno stvaranje krupnih zrna grada, čime je kinetička energija zrna smanjena a štete minimalizovane. Njih je u nekim opštinama bilo ali sa 10 do 20 odsto oštećenja i na malim površinama”, kaže Nikolić.

Dodaje da se na taj način postiglo da štete budu minimalne s obzirom na razmeru nepogode, njenu jačinu i zahvaćene površine.

Nikolić navodi da se nestabilno vreme očekuje i tokom večeri i noći i da radarski centri nastavljaju sa praćenjem i dejstvom po potrebi.

“Nestabilno vreme očekujemo i sutra i u nedelju, pa i ponedeljak tako da možemo reći da se od utorka očekuje relativno stabilno vreme sa retkom pojavom pljuskova i grmljavina”, objašnjava on.

Kada je reč o krajevima koji su danas najviše pogođeni nevremenom ističe da su to bila mesta iz domena radarskog centra Valjevo, zatim Fruška gora, Bukulja i Beštane.