in

Žolt Sakalaš čestitao Međunarodni dan maternjeg jezika

“Značaj 21. februara, dana kada se obeležava Međunarodni dan maternjeg jezika, naizraženiji je u Autonomnoj pokrajini Vojvodini, gde je jedna od najvažnijih njenih tekovina jezička šarolikost koja se posvećeno čuva i koja nas motiviše na dalje zbližavanje i bolje upoznavanje. Pokrajina je uvek negovala jezičku i kulturnu raznolikost, podsticala multilingvizam i jačala svest o značaju maternjeg jezika i višejezičnosti.”

“Konkretno, Vojvodina jeste prostor gde više od dvadeset pet različitih nacionalnih manjina ‒ nacionalnih zajednica koristi svoje maternje jezike u svakodnevnoj komunikaciji, a pored srpskog jezika u službenoj upotrebi je još devet manjinskih jezika: bugarski, mađarski, makedonski, rumunski, rusinski, slovački, hrvatski, crnogorski i češki jezik.

Pokrajinska vlada dosledno se i predano bavi unapređivanjem i zaštitom višejezičnosti u pokrajini, u saradnji s nacionalnim savetima nacionalnih manjina i lokalnim samoupravama. Negovanje različitih maternjih jezika, svesti o jezičkim i kulturnim tradicijama, dijalogu, uzajamnom razumevanju i solidarnosti jeste naš dugoročni cilj i suština zajedničkog života u Vojvodini.

Jedan jezik može da opstane samo ako se s ljubavlju prenosi najmlađima, s kolena na koleno, ako ima institucionalnu podršku, ako se neguje u školama – onako kako to činimo u našoj pokrajini.

Imajući u vidu tužnu činjenicu da u svetu, iz godine u godinu, nestaju celi jezici i da do kraja ovog stoleća mnogi mogu sasvim da se ugase, iskazujem nadu da ćemo na našem životnom prostoru sačuvati svaki jezik bez obzira na to koliko će on u budućnosti imati govornika.

S takvim osećanjem, čestitam vam Međunarodni dan maternjeg jezika”, navodi se u saopštenju pokrajinskog sekretara Žolta Sakalaša.