in

Kovid-19 utišao planetu – manje buke u 2020.

LONDON –

Naučnici su utvrdili da je planeta Zemlja imala najtiši period u proteklih nekoliko decenija tokom 2020. godine, jer je pandemija kovid-19 značajno smanjila ljudsku aktivnost i njen uticaj na koru planete, piše britanski Gardijan.

List navodi da je međunarodna grupa seizmologa iz 33 zemlje izmerila pad do 50 odsto u takozvanoj ambijentalnoj buci koju stvaraju ljudi koji putuju i fabrike tokom svog rada, nakon što su stroge epidemiološke mere zaključavanja stupile na snagu u mnogim zemljama širom sveta.

Tim, u kojem su bili stručnjaci iz švajcarske seizmološke službe sa Univerziteta ETH u Cirihu, izmerio je tokom 2020. niže nivoe buke na 185 od 268 analiziranih seizmičkih stanica širom sveta, prenosi britanski list.

Gardijan piše da je gradska buka bila manja i do 50 odsto na nekim mernim stanicama tokom nedelja najstrožih zaključavanja, jer su autobusi i vozovi redukovani, avioni prizemljeni, a fabrike zatvorene, pa je bilo mnogo manje bučno i od perioda Božića, koji je tradicionalno najtiše doba godine.