in

Muzički festivali ovog leta širom Evrope

Belgijski festivali Tomorrowland i Pukkelpop, koji inače okupljaju 70.000, odnosno 60.000 posetilaca planirani su za kraj avgusta i početak septembra.

Ova potvrda je stigla nakon što je flamanska Vlada 9. maja objavila “Plan slobode”, prema kojem će svi odrasli imati priliku da se vakcinišu do sredine avgusta.

Ministar zdravlja Frank Vandenbruk je izjavio da će “zelena propusnica” – evropski korona pasoš kojim se daje dokaz o vakcinaciji ili negativan test na koronavirus – omogućiti ponovno pokretanje velikih događaja.

Prema “Planu slobode”, veliki događaji mogu da se ponovo dešavaju od jula.

Organizatori britanskog muzičkog festivala Glastonbury najavili su dvodnevni koncert za septembar, na kojem se očekuje i do 50.000 okupljenih na glavnom stejdžu, nakon što su zatražili dozvolu za održavanje u tom kapacitetu, koja se očekuje u narednim danima.

Velika Britanija će uskoro ući u treću fazu otvaranja zemlje, koja, između ostalog, predviđa ukidanje mera o ograničenju kontakata na otvorenom, a u skladu s tim očekuje se i održavanje brojnih kultnih festivala.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić nedavno su izjavili da će, zahvaljujući uspehu Srbije u masovnoj vakcinaciji i poboljšanju opšte epidemiološke situacije, biti moguće organizovati EXIT, Beerfest, Lovefest, Arsenal, i druge srpske festivale.

Vest da je EXIT festival moguće održati ovog leta ođeknula je kao senzacija u svetskim muzičkim krugovima – mnogi inostrani mediji preneli su reči gradonačelnika Novog Sada da će “održavanje Exita biti simbol pobede Srbije nad pandemijom”.