in

Nove posledice kovida na vaskularni sistem?

NJUJORK –

Lista misterioznih simptoma povezanih sa post-kovidom je sve veća, a najnovija, dosad nepoznata posledica ove bolesti se pojavila kod pacijentkinje u Italiji koja je dobila gangrenu na ruci, preneo je Njujork post.

List navodi da su doktori bili primorani da joj amputiraju tri prsta nakon što je žena u aprilu 2020. godine dobila kovid, a lekari su nazvali slučaj “opasnom manifestacijom” bolesti u najnovijem izveštaju objavljenom u Evropskom žurnalu vaskularnih i endovaskularne hirurgije.

Naučnici su svesni da kovid može da izazova haos u vaskularnom sistemu, iako još nisu sigurni zašto.

Trenutno, mnogi lekari veruju da su sindromi nakon preležanog kovida povezani sa preteranim imunološkim odgovorom, koji “naređuje” telu da napadne obolele i zdrave ćelije, u procesu koji se zove citokinska oluja.

Medicinari su otkrili još neke neočekivane posledice kovida – prošle nedelje, istraživač londonskog Kraljevskog koledža Tim Spektor je otkrio da jedan od pet pacijenata doživljava neki od tri simptoma – osip kože, rane u ustima ili povećan jezik, koji se ne javljaju tokom bolesti.

Spektor je prošle nedelje rekao za USA Tudej da je “kovid jezik” stanje u kojem jezik pacijenata neobjašnjivo otiče, je jedan od najređih simptoma koje je video i pogađa jednog u 100 pacijenata, prema njegovoj proceni.