in

Vodonična strategija deo nove strategije razvoja energetike

Resorno Ministarstvo radiće na tome da vodonična strategija bude deo nove strategije razvoja energetike do 2050. godine, navodi se u saopštenju Ministarstva.

“Novim zakonom o obnovljivim izvorima energije, koji je u proceduri usvajanja, stvoreni su uslovi za korišćenje i podsticanje inovacionih tehnologija koje koriste obnovljive izvore energije, među kojima je i obnovljivi vodonik, koji se može koristiti u oblasti toplotne energije, saobraćaja i prirodnog gasa”, navodi se u saopštenju resornog ministarstva.

Stvarajući pravni okvir za korišćenje obnovljivog vodonika, Srbija se svrstala zajedno sa razvijenim zemljama EU, koja je prošle godine objavila svoju strategiju za vodonik, čiji je osnovni cilj dekarbonizacija proizvodnje vodonika i njegova upotreba kao zamene za fosilna goriva.

Vođa tima za vodoničnu strategiju Miljan Vuksanović, rekao je da je niz razvijenih zemalja, kao i Evropska unija, tokom 2020. godine donelo vodonične strategije i da Srbija ima šansu da se uključi u taj proces tako da do 2030. godine bude aktivni učesnik u vodoničnoj tranziciji, a do 2050. godine ravnopravna sa drugim učesnicima u ovom procesu.